Hur man blir snabb


Tänkte dela med mig lite av min filosofi vad gäller träning och tävling. Man blir bra på det man tränar brukar det ju heta. Är det med andra ord så enkelt att; om man på alla sina träningspass simmar i 1:30/100m fart, cyklar i 37 km/h och springer i 4:20/km tempo, så klarar man galant av en Ironman under 9 timmar? Jag tror inte det är så enkelt, utan uttrycket handlar snarare om att träna grennära eller grenspecifikt. Med andra ord; för att bli bra på att cykla behöver man i huvudsak cykla, inte i huvudsak lyfta vikter på gymmet (även om det i och för sig kan ge goda effekter). Det är också bra om man tränar för att prestera under de förhållanden som gäller på tävlingsdagen, så här följer lite tankar om hur jag resonerar.

Vilka kvalitéer är då bra att ha vid exempelvis en Ironman?

Lite förenklat handlar det inte bara om maximal kapacitet (syreupptagningsförmåga eller syratålighet), utan snarare om att kunna simma, cykla och springa ganska snabbt, under lång tid, så snålt som möjligt! Den här sanningen känns ibland lite förbisedd kan jag tycka, men är en bra utgångspunkt.

Så, enkelt uttryckt kan man säga att förutsättningen för att lyckas bra på ironmandistansen är att man har tillräckligt mycket träning bakom sig för att muskulärt klara av påfrestningen. Man måste helt enkelt träna mycket. Samtidigt behöver man disponera loppet väl, ha en väl utvecklad fettförbränning (fett som vi har oändliga resurser av i sammanhanget) och en förfinad strategi för att fylla på med kolhydrater och vätska (vilket vi inte kan fylla på med i samma takt som vi gör av med så fort det blir någorlunda intensivt) så att man har tillräckligt mycket energi tillgängligt under hela loppet. Den vetgirige kan förkovra sig i hur prestationsförmåga kan kopplas till vätskebalans i kroppen. Det gäller under träning så väl som tävling.

 

Simning:

Det är bra om man kan ligga med hyfsat efter simmet och inte tappa för mycket mark, utan att ta ut sig helt och hållet. Ett klassiskt citat är att man inte kan vinna ett triathlon under simningen, men man kan förlora det. Lite så är det även om det finns undantag. Så vad gäller, vad och hur skall man träna? Jo, fokusera på att lära dig simma så bra som möjligt tekniskt sett. En dålig teknik är slöseri med energi och det går långsamt. Bra teknik går fort (och/eller enkelt) samtidigt som du inte slösar bort lika mycket energi – win/win! Visst låter det logiskt? Ta därför hjälp av någon som kan simning, att crawla exemplariskt är inte något som kommer speciellt naturligt för någon. Vi är varelser som sällan befinner oss i vattnet. Simning kräver vilja och fokus, träna på dessa beståndsdelar så att du inte behöver ”plocka fram det” när det väl är tävlingsdags. Var närvarande i varje armtag. Sen är det bara att simma slut på armarna fullständigt varje pass, du ska dö litegrann i poolen varje gång, typ. Då utvecklar du explosivitet och kondition muskulärt och kan snart simma fort allt längre och längre. Simning är hårt, för att det ska vara enkelt på tävlingsdagen. ;)

 

Cykel:

Cykling är ju ganska enkelt egentligen, cykla en jävla massa och glöm inte att spara benen inför de hårda tröskelpassen eller de riktigt tunga växlarna där du utvecklar styrka, då blir du bra, eller? Kanske inte så enkelt, men jag tror det finns en hel del substans i detta. Sen tror jag att man kanske skall bedriva en hel del av träningen med gott om energi i kroppen. Att bli en bättre cyklist handlar inledningsvis mycket om att utveckla styrka och uthållighet i benens muskulatur, snarare än att öka fettförbränningen. Är det dags för ett tröskelpass på trainern, fyll på med lite sportdryck så att du verkligen kan köra slut på musklerna, istället för att intensiteten sjunker pga lågt blodsocker. Fettförbränningen kan man jobba på när man väl fått upp kapaciteten något, närmare tävlingssäsongen.

Cykling blir nog aldrig min styrka men på tävlingsdagen handlar det inte bara om att kunna trampa som en tok. Det handlar också om att lära sig disponera sina krafter över ett lopp. Lär känna din förmåga. Ett mycket bra redskap är annars en effektmätare, speciellt under tävling då det ibland är lätt att gå på för hårt under delar av loppet. Men samtidigt har man bra dagar och dåliga dagar, och stirrar man sig blind på sina watt finns risken att vissa pass blir för hårda medan andra inte blir tillräckligt hårda. Det finns en fara med att lita för mycket på ett instrument, och det finns en enorm potential i att känna sin egen kropp.

Sen finns det ett luftmotstånd att övervinna också. Så spendera lite tid på att hitta en position som är både aerodynamisk och som fungerar hyfsat för din kropp, så att du får ut all kräm i pedalerna. Här kan det vara smart att ta hjälp av någon kunnig person. Ligg sen i denna position hela tiden, varje pass, tills det blir bekvämt. Lär dig dricka och äta i denna position, lär dig ta allt skarpare kurvor. Din aerodynamiska position är din vän, omfamna den, den hjälper dig och ger dig en fördel gentemot konkurrenterna. Om du inte klarar det under dina träningspass, vad får dig att tro att det kommer vara lättare under 18 mil på tävlingsdagen? Ju mer tid du spenderar utanför denna position, desto längre tid måste du cykla.

Slutligen, träna på att dricka och att äta under en del av dina längre cykelpass. Experimentera, skriv dagbok. Vad funkar bra när det är lite svalare? Vad fungerar inte när det är varmt? Återigen, lär känna din kropp. Dyk inte upp på tävlingsdagen utan en aning om hur du reagerar på det som erbjuds längs med banan just denna dag. Testa inte nya, okända produkter, det är ett enormt risktagande och kan förstöra månader av förberedelser. Det finns en trygghet i att veta vad som fungerar.

 

Löpning:

Väl ut på löpningen handlar det för många om något som börjar skapligt men som sen övergår i ren överlevnad, man hittar ett tempo som känns okej och försöker hålla tempot uppe så länge det går, med en negativ trend under resten av loppet. Samtidigt försöker man stoppa i sig så mycket gel, sportdryck och vatten som möjligt. Har man otur säger magen stopp före benen. Jag tror inte det här är det bästa sättet att tävla på…

Bevittna Patrik Nilssons löpsplits under Ironman Kalmar 2015 (8:08:05 - nytt Svenskt rekord): 3:47/3:49/3:54/3:58/3:56/4:00/3:55/3:56/3:54/3:50/3:54/3:58/4:02

När det gäller just löpningen tror jag starkt på att bedriva en väldigt stor del av träningen i den fart (eller möjligen något snabbare) man tänkt hålla under 42 km på tävlingsdagen. Denna fart skall vara bekväm och lätt att hålla, inte i närheten av din kapacitet på ett 5 km-lopp. Därför kan det vara fördelaktigt att lägga lite energi på att 1) öka din kapacitet på korta distanser så att din tävlingsfart känns väldigt bekväm intensitetsmässigt (med så låg puls som möjligt) samt 2) effektivisera ditt löpsteg, så att det blir skonsamt för kroppen och din löpekonomi blir så god som möjligt.

Vad gäller distanspassen (i tänkt tävlingsfart) är det inte lika kritiskt att vara lite låg vad gäller blodsocker/glykogendepåer. Men var inte allt för trött muskulärt, det är viktigt att du klarar av att hålla tekniken genom hela passet. På dessa pass ska du klara av en progressiv utveckling, dvs. andra halvan skall gå snabbare och du skall kunna avsluta starkt. Detta är ett utmärkt sätt att utveckla din kroppskännedom, du får även en positiv känsla kopplad till din löpning. Se bara till att hålla vätskebalansen uppe inför/under/efter passen och sköt energiintaget efteråt så att återhämtningen blir bra.

Vad är det då som gör löpningen lite speciell i detta avseende? Ptja… skiljer sig ett tramptag på cykeln väsentligt beroende på hur hårt du trampar? Nej. Men filma dig själv och jämför hur ditt löpsteg förändras beroende på om du springer i 3:00-, 4:30- eller 6:00-fart. Det är helt enkelt inte samma sak. Position, fotens belastning, påfrestning på mage och rygg, explosivitet i vader och lår, rörelseområde, krav på stabilitet i knän och höfter m.m. Det skiljer en del, och sa vi inte att man blir bra på det man tränar? Springer man litegrann i 3:30-fart och mängder av distanspass i 5:30-fart, känns det rimligt att kroppen, utan att ha tränat speciellt mycket på det, skall kunna hålla ihop en hel mara i 4:45 fart? Långdistanslöpning handlar inte bara om hjärta och lungor, det handlar väldigt mycket om muskeluthållighet, speciellt under en Ironman.

 

Blev ett långt inlägg det här… och har du lyckats läsa ända hit är det bara att gratulera, nästan så att den bedriften är värd en slot till Kona. Nästa inlägg blir kortare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar